Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 66
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 82
Oyun hamuru çocuklarımızın tasarım yeteneğini arttıran, hayal güçlerini geliştiren, renkleri ve şekilleri öğrenmesine yardımcı olan, el kaslarını güçlendiren en eğlenceli oyun araçlarından biri.
Oyun hamuru çocuklarımızın en sevdiği oyuncaklardan. Bu çok sevilen ve aynı zamanda eğitici olan oyun hamurundan hemen hepimizin evinde en az 3 kutu var.
Piyasada çeşitli markalara ait olan oyun hamuru bulunmakta. Bunların içinde CE belgesine sahip olan ve sağlıklı olduğu düşünülen markalar elbette var.
İçinde kullandıkları malzemelerin su, tuz ve buğday unundan oluşup, toksik ve lateks içermediği beyan ediliyor.
Ama bunların hiçbiri sizin evde çocuklarınızla birlikte yapacağınız doğal oyun hamuru kadar sağlıklı ve de ucuz değil…
Neden mi?
Su, tuz ve buğday unundan oluşan bir oyun hamuru varsalım, peki o renklendirmeleri nasıl yapıyorlar dersiniz?
Bu renkler için en iyi ihtimalle gıda boyası kullanıldığını düşünürsek…
Gıda boyalarında kullanılan bazı renklendiriciler doğal yollarla, bazıları ise kimyasal metotlarla sentetik olarak üretilmekte. Doğal yollarla elde edilen renklendiriciler, sentetik olanlara göre daha pahalı oldukları için oyun hamurlarında ucuz olanlar tercih edilmekte.
Kimyasal metotlarda üretilen sentetik boyalarla yapılan oyun hamuru ile çocuklarımızın teması sırasında alerjik reaksiyonlar görülebilir, hele bir de ufak çocukların bu oyun hamurunu ağzına götürme ihtimali söz konusu olduğunda… Daha tehlikeli sonuçlarla karşılaşma ihtimalimiz yüksek!
Bu riskleri düşündüğümüzde çocuklarımızın hem eğlenceli vakit geçirmesini sağlayan, hem de eğlendirirken ince motor gelişimine ve el göz koordinasyonunun gelişimine katkısı olan bu oyun aracından mahrum mu edeceğiz?
Tabi ki hayır !
Evde oyun hamuru yapımı için gerekli olan tüm malzemeler elinizin altında!
Çünkü oyun hamur malzemeleri un, su ve tuzdan ibaret aslında.. Ayrıca o rengarenk oyun hamurlarından yapmak için gıda boyasına da hiç ihtiyacınız yok!
Evdeki sebze, meyve ve baharatları kullanarak “gıda boyasız” rengarenk oyun hamuru yapabilirsiniz.
Evde Gıda Boyasız Oyun Hamuru Yapımı
Gıda boyasız oyun hamuru yapımı için gerekli olan malzemeler;
- 1 su bardağı un
- 1/4 su bardağı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı/hindistan cevizi yağı
- 1 su bardağı su
- Farklı renkler için sebze, meyve ve baharatlar
- Vee son olarak “bir çift minik el”
Gıda boyasız oyun hamuru nasıl yapılır?
- Bir kabın içine un ve tuzu ekleyerek, çırpma teli ile yavaşça karıştırın.
- Su ve yağı ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
- Karışımı elinizle kıvam alıncaya kadar yoğurun.
- Eğer sert olursa içine biraz daha zeytinyağı ekleyin.
- Çok yumuşak olup elinize yapışıyorsa biraz daha un ekleyin.
- Kullanmış olduğunuz kaba ve elinize hiç hamur yapışmıyorsa, kıvamı tamam demektir.
- Şimdi sıra geldi gıda boyası kullanmadan hamurları renklendirmeye.
- Öncelikle yapmayı düşündüğünüz renk sayısı kadar hamuru parçaya bölün.
Gıda boyasız oyun hamuru renklendirme nasıl yapılır?
Şimdi sıra geldi oyun hamuru reklendirme işlemine.
Doğal oyun hamurlarımızın doğallığını bozmadan gıda boyası kullanmadan, doğal ürünler kullanarak renklendirme için bize evdeki malzemeler yeter.
Peki hangi doğal malzeme ile oyun hamuru renklendirmesi yapacak ve hangi renkleri elde edeceksiniz ;
Pembe renk için; pancar
Sarı renk için; zerdeçal
Açık turuncu renk için; havuç
Koyu turuncu renk için; kırmızı biber
Yeşil renk için; ıspanak
Kahve renk için; kahve
Mavi renk için; mor lahana
Turkuaz renk için; mor lahanaya suyuna 1 çay kaşığı karbonatlı su ekleyeceksiniz
Oyun hamurunu gıda boyası kullanmadan reklendirme;
- Öncelikle tüm sebze ve meyveleri ayrı ayrı suda kaynatıp, yumuşadıktan sonra rendeleyip, süzgeçten geçireceksiniz.
(bu kısım biraz üşenmelik farkındayım, sadece suyunu sıkarsanız da oluyor ama daha canlı ve daha yoğun bir renk isterseniz, kaynatıp, rendeleyip süzgeçten geçirmeniz gerekiyor.. ha gayret!) - Baharat veya kahve kullanacaksanız, sıcak suyun içinde baharatı veya kahveyi “iyice eritip hamura katıp yoğurun.
Hatta doğal oyun hamuru yapımına başlamadan önce kendinize şöyle bol köpüklü bir kahve yapın, kahvenizden 1-2 tatlı kaşığı hamurunuza ekleyin… Hem kahverengi hamura hemde kahve içme keyfine aynı ayna kavuşun.. böylelikle bir taşla iki kuş vurun:)
- Sebze ve meyvelerin çıkardığınız sularını ayırmış olduğunuz hamur parçalarının içine katıp, yoğurduğunuzda istediğiniz rengi elde etmiş olacaksınız.
- Eğer sebze ve meyvelerin suyu artarsa ki artıyor, daha sonra kullanılmak üzere buz kalıplarının içinde dondurup saklayabilirsiniz.
İşte şimdi doğal, ev yapımı, anne-çocuk işbirliği ve emeği ile yapılan taptaze, rengarenk, gıda boyasız oyun hamurları hazır!
Oyun hamurunu gıda boyası kullanmadan farklı renklendirmeler yapmak ise sizin hayal gücünüze kalmış artık…
Yapmış olduğunuz gıda boyasız oyun hamurunu nasıl saklamalısınız?
Yapmış olduğunuz oyun hamurunun kurumaması için mutlaka kapalı olarak saklamalısınız. Hatta kilitli poşetlerde düzleştirip buzdolabında sakladığınızda, hem çok fazla yer kaplamayacak hemde kurumayacaktır.
Sertleşen hamur nasıl yumuşatılır?
Eğer yapmış olduğunuz doğal oyun hamuru açıkta kaldı ve kurudu ise, hemen endişelenmeyin, onca emeğiniz çöpe gitmedi:)
Böyle bir durumda su ile tekrar yoğurabilir ve eski haline getirebilirsiniz elbette, ama her su kattığınızda renkli oyun hamurunun rengi biraz biraz açılıyor, bilginiz olsun..
Oyun Hamurunun Faydaları
İnce motor becerisini geliştirir
Çocuklar hamuru ezerken, yuvarlarken, düzleştirirken, şekillendirirken veya keserken, el kaslarını geliştirir ve güçlendirir. Güçlendirilmiş el kasları da çocukların iyi motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.
Yazma öncesi becerilerini geliştirir
Çocuklar oyun hamuru ile oynadığında, kıskaç kavraması (bir nesneyi kavramak için işaret parmağını ve baş parmağını sıkma) gelişir. Geliştirilmiş bir kıskaç kavrama, çocukların yazma öncesi becerilerini geliştirir.
Tasarım ve hayal gücü
Çocuklar oyun hamuru ile oynarken çeşitli kalıplar kullanır ise eğer tasarım hayal gücünü daha da geliştirirler. Hamur kalıpları çocuğuklara hamuru kalıplama konusunda sınırsız imkanlar sunar; yiyecekler, hayvanlar, süslemeler, çiçekler, şekiller ve daha bir sürü eser yaparak oyun kurabilirler.
El-göz koordinasyonunu geliştirir
Oyun hamuru ile oynarken çeşitli şekillerin ve merdanelerin kullanılması çocukların el-göz koordinasyonunu geliştirir.
Sakinleştirici etki
Çocuğunuz sık sık huzursuz mu ve duygularını ifade etmekte zorlanıyor mu?
Ona oynamak için biraz oyun hamuru verin. Tek bir yerde oturmak ve oyun hamurunu ezmek çocuklar üzerinde sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahip olacaktır.
Ayrıca duygularını ifade etmek için de ona harika bir seçenek sunacaktır.
Sosyal beceriler
Çocuklar diğer kardeşiyle, arkadaşlarıyla ya da sizinle birlikte hamur oyunu oynadığında oyun arkadaşlarıyla etkileşim kuracak, konuşacak, sorunları tartışacak ve harika sanat eserleri yaparak oyununa katacaktır.
Böylece, hamur ile oynamak çocukların sosyal becerilerini de geliştirecektir.
Merakı ve bilgiyi arttırır
Çocuklar 2 farklı renk oyun hamurunu karıştırdığında ve yeni bir renk keşfettiğinde veya kalıplarla farklı şekillerde hamur yapmayı öğrendiğinde tüm bunlar merakını teşvik edecek, çeşitli sorular sorarak bilgilerini arttırmasına ve yeni şeyler öğrenmesine yardımcı olacaktır.
Çocuğunuz sizden onunla birlikte oynamanızı talep ettiğinde, sizde oyun hamuru kullanımından en iyi şekilde faydalanmasına yardımcı olmak için onun oyununa katılmaya ne dersiniz?
Sizin de gıda boyasız oyun hamuru yaparken renklendirmek için kullandığınız farklı renk alternatifleriniz varsa bizimle paylaşır mısınız?
Çocuklar için farklı doğal oyuncak tarifleriniz var mı? Varsa bizimle de paylaşın lütfen, bizler de yapalım, çocuklarımız gönül rahatlığıyla oynasın..
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 66
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 82