Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 66
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 82
Temizlikte kullandığımız ürünlerin bitkisel olması önemli.
Peki bu bitkisel ürünlerde kullanılan malzemelerin bizim sağlığımızı tehdit etmediğini ve doğaya zarar vermediğini nasıl anlayacağız?
Bunu anlamak için öncelikli olarak bilinçli tüketici olmamız gerekiyor.Yani aldığımız ürünlerin içerik maddelerini araştırmamız gerekiyor.
Bunun bazı zamanlarda mümkün olmadığını biliyorum, kendi hayatımda da bunu sıklıkla deneyimliyorum.
Bu sebeple bizlerin yerine bitkisel ürünlerin denetimlerini yapan ve bu ürünlerin hem insan sağlığına ve hemde doğaya karşı zararları olmadığını bize beyan eden sertifika kuruluşları var.
Bitkisel ürün üreticileri kendi ürünlerini bu uluslararası firmalar tarafından denetlenmesini talep ederek, almış oldukları sertifikalar ile ürettikleri ürünlerin insan sağlığına ve doğaya zarar vermediğini kanıtlarlar.
Burada dikkat etmeniz gereken küçük bir ayrıntıdan bahsetmeden geçmek istemiyorum;
üretici firmadan sertifika isterken “almayı düşündüğünüz ürüne ait olan sertifikayı” istemeyi unutmayın.
Firmalar onlarca ürünlerinin her birine değil de, belli başlı ürünlerine belge alıp, diğer ürünlerinde aynı hassasiyeti göstermeyerek üretim yapabilir ve genel bir sertifika ile tüm ürünlerinin bitkisel olduğunu belirtebilirler.
Bunun için istediğiniz belgede almayı düşündüğünüz ürünün adının veya varsa kodunun bulunuyor olmasına lütfen dikkat edin.
Bu sertifikaları alan üreticilerin sorumluluğu ile birlikte maliyetleri de artıyor pek tabi.
Dolayısıyla bu maliyet artışı da fiyatlarına yansıyor.E bu durumda bizim bütçemizi zorluyor tabi ki..
Daha fazla ödeyerek neden bitkisel ürünler almalıyım diye aklınızdan geçiriyorsanız eğer, “Temizlikte Neden Bitkisel Ürünler Kullanmalıyız?” konu başlıklı yazıma bir göz atın derim…
Bitkisel Ürünlerin Sahip Olması Gereken Ürün Sertifikaları
1.ECOCERT sertifikası
ECOCERT, uluslararası “Organik Sertifikalar” sağlayan en önemli organizasyondur. Standart kuralları en sıkı olan kurumdur.
Üretimin tamamını “her aşamada” denetler.
Kullanılacak bitki yetiştirilirken, toplanırken, temiz suyla sulanırken, formül oluşturulurken, dolum aşamasında, paketlenirken, ambara konulurken…
ECOCERT sertifikası, ciddi firmaların ve tüketicilerin talep kuyrukları oluşturduğu, uzun bir prosedürden sonra verilen; kâğıdından şişesine kadar çevreye karşı saygılı tutumuyla titiz, ideolojik bir bakış noktasındadır.
Bağımsız bir kurumdur. 15 ülkede ofisi, 80 ülkede varlığı mevcuttur.
ECOCERT, sertifikası almak isteyen bir üretici, üretiminde kullanacağı maddeleri sertifika veren kuruluşun belirtdiği şekil ve oranda kulllanmakla yükümlüdür.
Yani Ecocert standardına göre:
1- En az % 95 bitkisel ve doğal maddeden oluşmalı.
2-“Negatif” listesine dâhil olmayan sentetik maddeler %5 ile sınırlı olmalı.
Negatif listesi nedir?
ECOCERT negatif listesinde olan maddeler içerikte asla olmaması gereken maddelerdir.
- PEG emülgatörler
- İzopropil miristat
- SLS
- Mineral yağlar
- Silikon
- Carbomerler
- Parabenler
- Sentetik parfüm ve boyalar
- Propilen glikol
- Yağlı alkoller ve asitler
2.ICEA sertifikası
ICEA sertifikasyonu uluslararası düzeyde akredite bir kurumdur ve Avrupa’nın en güvenilir organik kozmetik sertifikasyonuna eş değerdir.
Sertifikalandırdığı ürünlerin biyolojik bileşenlerin kullanımını desteklediğini, düşük çevresel etkiye sahip doğal kökenli maddeler kullandığını ve cilde uyumlu olduğunu garanti eder.
ICEA’nın ürünleri, düşük çevresel etki ve cilt uyumluluğu ile karakterize doğal kökenli kimyasal maddelerin kullanılmasını tercih eden organik ürünler ve / veya doğal kökenli maddeler kullanılarak elde edilir.
Bu sebeple ICEA güvenli ve sağlıklı ürünlerin kalitesini ürün içindeki tüm hammaddelerden nihai ürüne kadar kontrol ederek sertifikalandırır.
Yönetmelik ve onaylı listelerde belirtilmiş “yasaklanmış maddeler” içermezler.
Yasaklanmış maddeler nedir?
- Paraben
- Boya
- Sls
- Sles
- Silikon
Ayrıca;
- Üretim sırasında böcek ilacı, hormon kullanılmaz.
- Son ürün testinde hayvanlar kullanılmaz.
Sertifikalı firmalar pratik ve ekolojik şişe ve ambalaj kullanırlar.
İstenmeyen etkileri önlemek için bitmiş üründe zorunlu testler ve dermatolojik testler mecburdur.
Uygunluk koşullarının sürdürüldüğünü doğrulamak için üretim ünitelerinde periyodik denetimleri, depolama merkezlerini ve ürünlerin dağıtımını içeren yıllık gözetim yapılır.
ICEA , hem üretim alanlarında, hem de satış noktalarında ürün analizi örneklemesi gerçekleştirmektedir.
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 66
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/dogalyasamlar.com/httpdocs/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 82